Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Katsaus joukkueurheilulajien tilanteeseen Suomessa

Katsaus joukkueurheilulajien tilanteeseen Suomessa

Suomalainen yksilöurheilu on tarponut jo pidemmän aikaa pohjamudissa. Rahoitusta ei meinaa löytyä, ja harvat menestyvätkin yksilöurheilijat joutuvat elämään lajiliittojen pienien tukien varassa sponsoreiden aristellessa.

Samaan aikaan palloilulajit ovat nousukiidossa. Menestystä sataa jääkiekon lisäksi jossain määrin jo jalkapallossa ja koripallossakin, ja suomalaisen maajoukkuepalloilun tilanne näyttää lajissa kuin lajissa paremmalta kuin hetkeen. Jalkapallon A-maajoukkueen selviytyminen EM-lopputurnaukseen tuo lajille varmasti paljon hyvää, vaikka taso kisoissa onkin kova, eikä menestys tule tänäkään vuonna olemaan helppoa.

Koripallossa menestystä on tullut jo pidemmän aikaa, ja Susijengi-hypeä on onnistuttu varsin hyvin ulottamaan myös harrastajatasolle. Koripallon pääsarja kärsii kuitenkin Veikkausliigan kaltaisista ongelmista, eikä buumia ole onnistuttu viemään kotimaiselle pääsarjatasolle miltei lainkaan.

Kaikki on lähtöisin junioritasolta, ja ensimmäistä kertaa myös jääkiekon ulkopuolella ollaan saatu kasaan ammattimaiset olosuhteet, joissa juonioriputki johtaa sekä seurajoukkuetasolla että maajoukkuetasolla luontevasti miesten pääsarjoihin asti. 

Olosuhteet ovat kunnossa

Olosuhteiltaan elämme todellista joukkueurheilun kulta-aikaa. Jäähallipuitteet ovat olleet Suomessa kunnossa jo pitkään, kun ikonilajin kiinnostus on pysynyt jo pitkään korkealla. Jääkiekossa ammattimaisuuden taso on ollut nousussa pidemmän aikaa, ja erilaiset urheilulukiot helpottavat vanhempien junioreiden hyppyä yhä ammattimaisempaan harjoitteluun esimerkiksi aamuharjoittelun avulla.

Tekonurmet kiiltävät märässä syyskelissä, kun jalkapallojoukkueet harjoittelevat viilentyneissä illoissa. Yhä useammin joukkueet pääsevät harjoittelemaan huippuluokan olosuhteissa myös kovimmilla pakkasilla, kun jalkapallohallit ovat valmiina tekemään tulevaisuuden tähtiä ja antamaan joukkueille mahdollisuuden tarjota laadukasta jalkapallo-oppia vuodenajasta riippumatta. 

Rahoitusta on löytynyt myös koripalloon. Katukoriskentät ovat yksi tärkeimmistä innoittajista lajin pariin, joten on ollut hienoa nähdä, että kaupungit ympäri maan ovat pystyttäneet laadukkaita koripallokenttiä tonteilleen. Täysin ongelmitta ei ole päästy, kun joidenkin kaupunkien lautakunnat ovat päätyneet esimerkiksi erikoisiin tekonurmiratkaisuihin koripallokentän alustana. Tästä huolimatta on tilanne silti paljon parempi kuin vaikkapa kymmenen tai kaksikymmentä vuotta sitten. 

Koripallossa ollaan nähty jalkapallon ja jääkiekon tapaan niin ikään harppauksia kohti ammattimaisempaa harjoittelua jo junioritasolla. Puitteet ovat kunnossa jo monessa kaupungissa, mutta etenkin pääkaupunkiseudulla on nähty uusia harjoitushalleja ja entistä parempia mahdollisuuksia yhdistää koulunkäynti ja urheilu. 

Sponsoreita kiinnostaa nyt palloilulajit, ja se näkyy rahoituksessa. Etenkin junioritasoa halutaan tukea, ja junioriseurat ovat pystyneet parantuneessa rahoitustilanteessa tarjoamaan laadukkaampaa ja parempaa valmennusta urheilijoille. Ammattivalmentajia on jo paljon.

Nousevatko harrastusmaksut liian korkeiksi?

Puitteiden parantuessa, harrastusmahdollisuuksien noustessa entistäkin ammattimaisemmiksi ja seurojen palkatessa useampia ammattivalmentajia, ovat harrastusmaksut olleet nousussa. Jääkiekon harrastaminen on aina ollut tyyristä, mutta nyt se on noussut lajiksi, jossa alle keskituloisilla perheillä ei välttämättä ole varaa maksaa kausimaksuja. Keskituloisissakin perheissä rahoitusongelmia voi syntyä, kun tuhansien eurojen kausimaksujen lisäksi pitäisi huolehtia varuste- ja matkakustannuksista.

Erilaiset järjestötkin ovat heränneet ongelmiin, ja seuroilla on entistä useammin käytössä erilaisia rahoitusmalleja pelaajille, joiden vanhemmilla ei ole varaa kausimaksuihin. On hienoa, että ongelmaan on herätty, mutta ensisijaisesti olisi tietenkin tärkeää, että kausimaksujen osalta ei jouduttaisi turvautumaan hyväntekeväisyyteen.

Kausimaksujen ei voi antaa nousta liian korkeiksi, koska urheilun on tarkoitus yhdistää ihmisiä eikä tehdä eroja niiden lapsien välillä, joiden vanhemmilla on tai ei ole varaa maksaa kausimaksuja. Sellainen tulevaisuudenkuva näyttää erittäin ikävältä, jossa menetämme useita lahjakkuuksia siitä syystä, etteivät heidän vanhempansa kykene tukemaan harrastustoimintaa.

On tärkeää löytää tasapaino kausimaksujen ja olosuhteiden välillä. Hulppeista puitteista ei ole hyötyä, jos suurella joukolla ei ole varaa harrastaa lajia. Vapaaehtoistyöt tulevat tulevaisuudessakin olemaan ammattimaisen junioriurheilun selkäranka. Tärkeää on myös, että pelaajille löytyisi itselle sopiva harrastusryhmä, jossa pääsee kilpailemaan juuri omalla tasollaan.


Takaisin edelliselle sivulle
UrheiluSuomi.com etsii uusia avustajia

UrheiluSuomi.com etsii uusia avustajia

Kiinnostaako sinua urheilu? Haluatko päästä lähemmäksi tapahtumia kuin mitä olet aiemmin päässyt?

Lue lisää
UrheiluSuomi.comin sivustolle muutoksia

UrheiluSuomi.comin sivustolle muutoksia

UrheiluSuomi.comin sivusto on laajentunut syyskuun alussa kattamaan myös Hämeenlinnan ja Kuopion.

Lue lisää
SH4 jakoi ensimmäiset apurahat

SH4 jakoi ensimmäiset apurahat

Sami Hyypiän perustama hyväntekeväisyysyhdistys, SH4 tukirengas, jakoi ensimmäiset apurahat keskiviikkona Vantaalla.

Lue lisää
Lahden vuoro liittyä mukaan UrheiluSuomi.comin sivustolle

Lahden vuoro liittyä mukaan UrheiluSuomi.comin sivustolle

Uusin tulokas UrheiluSuomi.comin sivustolla on Lahti. Lahden sivuston sisältöä päivitetään ja kehitetään vähitellen kesän aikana.

Lue lisää
Vantaa mukaan UrheiluSuomi.comin sivustolle

Vantaa mukaan UrheiluSuomi.comin sivustolle

UrheiluSuomi.comin sivusto sisältää jatkossa myös Vantaan.

Lue lisää
UrheiluSuomi.comin sivusto laajenee - uusin tulokas Espoo

UrheiluSuomi.comin sivusto laajenee - uusin tulokas Espoo

UrheiluSuomi.comin sivusto on laajentunut kattamaan myös Espoon.

Lue lisää