Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

Onko eSport urheilua

Onko eSport urheilua

 

Viimeisen vuoden aikana olemme saaneet lukea monista eri medioista, kuinka suomalaiset menestyvät eUrheilussa. Olemme saaneet uusia miljoonikkoja näistä pelaajista, jotka ovat pärjänneet maailmalla. Mutta monia mietityttää, onko kyseessä lainkaan urheilulaji?

CS:GO, Dota 2…

eUrheilussa eli eSports kilpailuissa on kyse tietokonepeleistä, joita useimmiten pelataan joukkueena toisia joukkueita vastaan. Voittajajoukkue etenee aina seuraavalla tasolle ja isoissa turnauksissa voittosummat voivat nousta miljooniin euroihin ja kohtuullisissakin turnauksissa satoihin tuhansiin, ei siis ihme, että tietokonepelaamisesta on tullut monille ammatti, mutta onko se urheilua?
Samalla kun miettii tuota kysymystä, voi käväistä tsekkaamassa Suomikasino, ja bonuskoodit. 

Oletko muuten itse kokeillut pelata jotain näistä peleistä: CS:GO, PuBG, Fortnite? Ne kaikki ovat ampumispelejä ja niistä on tullut merkittäviä eSports lajeja, joita sadat tuhannet pelaajat pelaavat päivittäin. Näistä PUBG ja Fortnite ovat ns Battle Royale pelejä.

Battle Royale

Mitä tarkoittaa Battle Royale? Kyseessä on pelimuoto, missä tietty määrä joukkueita pelaa määritellyllä pelialueella pyrkien tuhoamaan kaikki muut joukkueet ja siten olemaan viimeinen selviytynyt joukkue, tai että ainakin yksi joukkueen jäsenistä on ns. last man standing.

Jos olet nähnyt japanilaisen vuoden 2000 elokuvan Battle Royale, jonka ohjasi Kinji Fukasaku, tiedät mistä on kyse. Tuossa elokuvassa nimittäin luotiin pohja tämän hetken Battle Royale peleille. Elokuvassa luokallinen koululaisia siirretään valtion saarelle, jossa he joutuvat taistelemaan toisiaan vastaan, kunnes vain yksi oppilas on hengissä. Elokuvassa on myös peleistä tuttu ominaisuus, että peliajan kuluessa myös pelialue pienenee. Battle Royale kuuluu myös se, että jokainen pelaaja aloitta pelin ilman mitään varusteita ja varusteet pitää löytää peliä pelaten ja totta kai mahdollisimman nopeasti tai käy köpelösti.

Juuri pelit kuten PUBG ja Fortnite ovat saaneet nopeasti julkaisujensa jälkeen miljoonia pelaajia pelaamaan ja sitä kautta myös erilaiset kilpailujen järjestäjät ovat saaneet miljoonien dollareiden turnauksia peleihin.

Mutta jokainen peli on jonkin pelitalon omaisuutta ja pelejä kehitellään eteenpäin koko ajan, eli mikä tässä on urheilua? Pelaajat istuvat koko pelin ajan tietokoneen äärellä ja vaikka itse pelaaminen vaatii hyviä refleksejä, kokonaisuuden tajua ja taktista osaamista, on kyseessä kuitenkin vain tietokonepeli. Voidaan kysyä, onko shakki urheilua?

Oli eSports sitten urheilua tai ei, niin tilastollisesti sitä harrastaa jo useampi suomalainen nuori kuin esimerkiksi jääkiekkoa.

Uusi laji valtaa alaa vanhoilta

Monet tutkijat ovat jo ennustaneet, että tällainen elektroninen urheilu eli erilaisten pelien pelaaminen ammatikseen tulee tappamaan jääkiekon ja monet muut urheilulajit. eSports jo nyt kerää yhä enemmän sponsorirahaa ja turnauksia striimataan niin suoratoistopalveluihin kuin televisioon ja fanikanta kasvaa turnausvoitto toisensa jälkeen, kuten suomalainen ENCE on todistanut menestyksellään. eSports pelejä pelaa sadat miljoonat pelaajat ja jopa 1/5 pelejä ja turnauksia seuraavista katsojista eivät itse harrasta pelaamista.


Takaisin edelliselle sivulle
UrheiluSuomi.com etsii uusia avustajia

UrheiluSuomi.com etsii uusia avustajia

Kiinnostaako sinua urheilu? Haluatko päästä lähemmäksi tapahtumia kuin mitä olet aiemmin päässyt?

Lue lisää
UrheiluSuomi.comin sivustolle muutoksia

UrheiluSuomi.comin sivustolle muutoksia

UrheiluSuomi.comin sivusto on laajentunut syyskuun alussa kattamaan myös Hämeenlinnan ja Kuopion.

Lue lisää
SH4 jakoi ensimmäiset apurahat

SH4 jakoi ensimmäiset apurahat

Sami Hyypiän perustama hyväntekeväisyysyhdistys, SH4 tukirengas, jakoi ensimmäiset apurahat keskiviikkona Vantaalla.

Lue lisää
Lahden vuoro liittyä mukaan UrheiluSuomi.comin sivustolle

Lahden vuoro liittyä mukaan UrheiluSuomi.comin sivustolle

Uusin tulokas UrheiluSuomi.comin sivustolla on Lahti. Lahden sivuston sisältöä päivitetään ja kehitetään vähitellen kesän aikana.

Lue lisää
Vantaa mukaan UrheiluSuomi.comin sivustolle

Vantaa mukaan UrheiluSuomi.comin sivustolle

UrheiluSuomi.comin sivusto sisältää jatkossa myös Vantaan.

Lue lisää
UrheiluSuomi.comin sivusto laajenee - uusin tulokas Espoo

UrheiluSuomi.comin sivusto laajenee - uusin tulokas Espoo

UrheiluSuomi.comin sivusto on laajentunut kattamaan myös Espoon.

Lue lisää