Käytämme evästeitä tarjoamamme sisällön ja mainosten räätälöimiseen, sosiaalisen median ominaisuuksien tukemiseen ja kävijämäärämme analysoimiseen. Jaamme myös sosiaalisen median, mainosalan ja analytiikka-alan kumppaneillemme tietoa siitä, kuinka käytät sivustoamme. Näytä tiedot
Sulje

GFT varmisti runkosarjan voiton

Ilveksen yhdeksän ottelun tappioton putki päättyi sunnuntaina sarjajohtaja GFT:tä vastaan. Ilves johti ottelua ensimmäisellä puoliajalla kolmesti, mutta GFT onnistui Panu Aution johdolla tasoittamaan peli kerta toisensa jälkeen ja lopulta siirtyä 3-4 puoliaikajohtoon. Toisella puoliajalla Ilveksen ote pelistä katosi ja loppulukemiksi kirjattiin 4-7 (3-4).

Ennakkoasetelmiltaan ottelu ei olisi voinut olla juuri jännittävämpi. Vastakkain ottelussa olivat 2000-luvun kaksi suurta suomalaista futsal-joukkuetta, jotka molemmat ovat myös olleet hurjassa vireessä. Lisäpanoksena ottelussa oli myös GFT:lle tarjolla ollut runkosarjan voitto.

Ottelu lähti liikkeelle vauhdilla. Ilves härnäsi sarjajohtajaa liikkuvalla hyökkäyspelillä ja tiukalla karvaamisella heti ensimmäisestä vaihdosta asti, eikä GFT päässyt helpolla käynnistämään normaalia peliään.

Ilveksen raivoisa alku myös palkittiin. Tero Nieminen tarjoili näyttävän pystysyötön sivuttaisliikkeessä olleelle Jani Nyblomille, joka laukoi ensimmäisellä kosketuksellaan pallon ohi GFT:n maalivahdin Matias Sareliuksen. Ensimmäinen laukaus ja ensimmäinen maali.

Molemmat joukkueet nollasivat samantien nopean avausmaalin ja ottelu jatkui Ilveksen tiukalla prässillä kuin aiemminkin. GFT sen sijaan antoi kotijoukkueelle tilaa pallon pyörittämiseen omalla alueellaan, mutta aina tilaisuuden tullen nosti myös omaa karvaustaan. Ottelun intensiteetti oli sitä luokkaa, ettei mitään ollut tänään tarjolla ilmaiseksi.

Ottelussa alkoi tapahtua toden teolla kuuden peliminuutin jälkeen. Ensin GFT tuli tasoihin. Jani Modig pelasi pallon Panu Autiolle, joka haki laukaisujalkansa vapaaksi ja antoi palaa. Tällä kertaa ensimmäinen kunnon laukaus Ilves-päätyyn ja heti heilahti verkoissa asti. Maalivahdeille ottelussa huonoin mahdollinen alku.

Ilveksen vastaus tuli puoli minuuttia myöhemmin. Teemu Alatalo kaivoi pelivälineen itselleen vastustajan päädyssä ja pelasi sen poikittaissyötöllä maalille. Pallo ajautui kuin ihmeen kaupalla toisella laidalla olleelle Antti Teittiselle asti, joka pääsi vauhdilla ajamaan maalille ja siirtämään Ilveksen jälleen johtoon.

Ottelun tehohetki ei kuitenkaan loppunut tähän, vaan GFT nousi ottelussa 2-2 tasatilanteeseen reilu minuutti edellisestä. Pitkän painostuksen jälkeen ei tarvittu kuin yksi merkkausvirhe, ja GFT kiitti samantien. Henrik Henriksson löysi vasempaan laitaan vapaaksi jääneen Ville Lindgrenin, joka käytti tilan hyödykseen. Pallo Tuomas Kallioisen ohi etuylänurkkaan ja ottelu oli jälleen tasoissa.

Hyvällä otteella ensimmäistä puoliaikaa pelannut Ilves ei kuitenkaan lannistunut tasoitusosumista, vaan jatkoi sitkeästi seuraavan johtomaalin metsästystä. Molempien joukkueiden aktiivinen pelitapa täytti myös virhetilit nopeasti. Joukkueiden viidennet virheet nähtiinkin jo reilun 13 minuutin pelin jälkeen.

Joukkueiden välttäessä virheitä, mutta karvatessa ylhäältä, avautui kentälle tilaa. Ilveksen muutaman maukkaan syöttökuvion päätteeksi maalintekoa pääsivät koittamaan avopaikasta Petteri Pulkkinen ja maalin eteen vapaaksi unohtunut Alatalo, mutta johtomaali antoi odottaa itseään.

Lopulta Ilves-kapteeni Juha-Pekka Torvinen näytti mallia. Torvinen pääsi yhdellä-yhtä vastaan tilanteeseen oikealle laidalle ja painoi väkisin ohi. Tilanteen kruunasi vielä tarkka laukaus takaylänurkkaan, jolle Sarelius ei voinut yhtään mitään. Ilves siirtyi ottelussa jo kolmannen kerran johtoon.

GFT:n tasoitus tuli jälleen nopeasti. Vain minuutti edellisestä niin Torvinen otti joukkueen kuudennen virheen ja pallo vietiin 10-metrin pilkulle. Laukomaan asettunut Autio täräytti voimalla riman alle ja lukemat olivat 3-3.

Ensimmäisen puoliajan toinen tehohetki huipentui mielenkiintoiseen episodiin 40 sekuntia tasoitusmaalin jälkeen. GFT:n nopea vastahyökkäys päättyi huolimattomaan poikittaissyöttöön, jonka Ilveksen Matti Anttonen suojasi, GFT:n pelaajan estelyistä huolimatta, maalivahti Kallioisen käsiin asti. Erotuomari vihelsi pilliinsä ja pelaajien odottaessa tilanteesta GFT:n kuudetta virhettä, osoittikin erotuomari epäsuoraa vapaapotkua GFT:lle.

Pelaajien kiivaan protestoinnin ja ihmettelyn jälkeen myönsi tuomari itsekin saattaneen olla tilanteessa väärässä, mutta tuomio pysyi voimassa. GFT:lle kuudesta metristä epäsuora vapaapotku. Laukaisijaksi asettui, kukapa muukaan, Autio, joka Modigin pienestä siirrosta toimitti kuulan verkkoon, itselleen hattutempun ja GFT:n ottelussa ensimmäistä kertaa johtoon. Pelin ehkä merkittävin kulminaatiopiste oli nähty ja sekin erotuomarin piikkiin. Puoliaikatulos 3-4.

Ilves lähti toiselle puoliajalle ikävästä yhden maalin tappioasemasta. Yksi maali ei futsalissa ole paljon, sen osoitti varsin hyvin marraskuussa pelattu GFT-Ilves peli, jossa Ilves nousi 3-0 tappioasemasta jopa hetkelliseen 3-4 johtoon. Tänään GFT ei kuitenkaan ollut samalla tavalla yllätettävissä.

GFT tuli toiselle puoliajalle pykälää korkeammalla karvauksella kuin ensimmäisellä puoliajalla. Jos Ilves oli ensimmäisellä puoliajalla vaikeuttanut GFT:n pelinrakentelua, oli nyt GFT:n vuoro maksaa potut pottuina. Pallonmenetyksiä ja harhasyöttöjä tuli puoliajan alussa molemmille joukkueille, eikä ottelulle näyttänyt ihan heti löytyvän selvää ratkaisijaa.

Lopulta reilun 26 minuutin kohdalla ratkaisija löytyi tutusta osoitteesta. Sareliuksen avasi pelin oikeaan laitaan, jossa oli ottelussa jo hattutempun tehnyt Autio. Autio lähti kuljettamaan ylöspäin vaikka edessä oli yksi ja sivulla toinen Ilves-puolustaja. Määrätietoinen haasto puolustajien välistä ja yhtäkkiä vastassa oli enää Kallioinen. Sijoitus etutolpan kautta sisään ja GFT kahden maalin johtoon.

3-5 maalin jälkeen Ilveksen selkäranka tuntui olevan katkeamispisteessä. Kentällä joko haettiin ratkaisuja väkisin tai muuten vaan tehtiin virheitä. Ja kun vastassa oli GFT:n tasoinen nippu, rankaistiin virheistä kovalla prosentilla. Hyvänä esimerkkinä tästä oli GFT:n 3-6 maali, joka syntyi vastahyökkäyksen päätteeksi ajassa 32:12. Asialla oli kokenut kaarti, sillä maalin teki Teemu Terho ja syöttäjänä oli Risto Salmi.

Jäätyään kolmen maalin tappiolle nosti Ilves yhä enemmän Kallioista mukaan hyökkäyksiin viidentenä kenttäpelaajana. GFT:n aktiivinen karvauspeli toimi kuitenkin niin hyvin, ettei Ilves päässyt juuri missään vaiheessa pyörittämään ylivoimaansa kunnolla. Usein kavennusmaalia lähempänä olikin ratkaisevan osuman syntyminen omaan päähän, sillä GFT pääsi toistuvasti nopeisiin vastahyökkäyksiin.

Ilves onnistui kuitenkin vielä kertaalleen maalinteossa. Hyvän pyörityksen päätteeksi Anttonen onnistui kääntymään vapaaksi hyökkäyspäässä ja tarjoili takaviistoon Teittiselle namupaikan. Varma sijoitus maaliin ja Ilves oli heräämässä taisteluun mukaan kun ottelua oli vielä yli viisi minuuttia jäljellä.

Riemua ei kuitenkaan riittänyt pitkään. Kaksi minuuttia kavennuksen jälkeen Ilves käynnisti peliä vapaapotkulla omasta päästä. Yksi syöttö, yksi roiskaisu ja Henriksson pääsi vapaasti roikottamaan Kallioisen yli tyhjään maaliin loppulukemat 4-7.

Voitto varmisti GFT:lle Futsal-Liigan runkosarjan voiton, kun jäljellä on vielä yksi pelikierros. Tappio tiputti Ilveksen huonommalla maalierolla sarjataulukon kolmossijalle Mad Maxin taakse. Ilvekselle riittää viimeisellä kierroksella tasapeli Ruutupaitoja vastaan pudotuspelipaikan varmistamiseksi.

Ilveksen päävalmentaja Petteri Pulkkisen kommentit pelistä:
"Kypsä hyvä esitys GFT:ltä ja erityismaininta Panu Autiolle, joka paukutti komeat 4 maalia ottelussa. Aution ratkaisuhalukkuutta ja onnistumisprosenttia täytyy ihailla tärkeissä peleissä, kova pelimies."

"GFT pelasi toisen puoliajan hyvin ja ansaitsi selityksittä voittonsa. Tässä pelissä ei kuitenkaan vielä jaettu mitaleja ja mestaruuksia, eikä tämä jäänyt vielä tähän. Haemme playoff-paikan Vaasasta ja iskemme GFT:n kimppuun sitten myöhemmin."

"Pelin onnnistujia Ilveksen puolelta olivat Juha-Pekka Torvinen ja Teemu Alatalo. Muutamalla pelaajalla ei selvästikään ollut tänään valmiuksia tai halukkuutta vaadittavaan tasoon. Ihan ok eka puoliaika, mutta toinen meni aika vihkoon ja kun GFT:lle annettiin tilaa ja mahdollisuuksia, niin kokeneet pelimiehet rankaisivat oikeutetusti. Seitsemällä päästetyllä maalilla on huono voittaa pelejä."